Nech rozmýšľam akokoľvek, nenapadá ma autentickejšie miesto na výrobu, či ochutnávku vína ako pravé toskánské, rodinné vinice. Či už preferujete víno biele, červené alebo ružové… Vyrábajú sa tu všetky. Aj keď sa tu nájde zopár pozoruhodných bielych vín, červené víno je samozrejme v prevahe Talianske vína vo všeobecnosti patria medzi najchutnejšie a najoceňovanejšie vína na svete. Čím viac o tom premýšľam a čím viac navštevujem Toskánsko, tým viac som presvedčená o tom, že to nie je len výbornými klimatickými podmienkami, ale je tam niečo viac. Vína sú vyrábané so skutočnou láskou a dlhoročnou tradíciou. S rešpektom, odhodlaním, tvrdou prácou a celoživotným poslaním. V takejto jedinečnej atmosfére je radosť vyrastať- či už pre človeka, alebo aj pre hrozno. Predstavme si najznámejšie vína tejto oblasti.
1.Chianti Classico
Klasika. Historická, overená, delikátna. A toto platí rovnako pre región ako aj pre víno. Oblasť Chianti leží medzi Florenciou a Sienou- dvomi odvekými rivalmi. A práve ich súťaživosť spôsobila, že sa táto oblasť stala domovom jedného z najstarších vinárskych regiónov. Ich typickým symbolom sa stal vyobrazený čierny kohút na každej fľaši vína. Iné vína, ktoré boli vyrobené mimo tejto oblasti síce vo fľaškách nebude zdobiť symbol kohúta, avšak na kvalite rozhodne nestrácajú. Vo výrobnom procese sa mieša prevažná väčšina odrody Sangiovese s mixom odrôd Canaiolo alebo Cabernet Sauvignon, či Merlot. V chuti býva prevažne suché, vyvážené elegantnou trieslovinou. Oku zas polahodí nádherná trblietavá rubínová farba.
2.Vino Nobile di Montepulciano
Chuť tohto výnimočného vína je ovplyvnené teplejším podnebím, ako aj blízkosťou Trasimenského jazera. Mnohí odborníci ho považujú za najväčší taliansky skvost. Má podobnú pôvodnú receptúru ako známejšie Chianti Classico, či Brunello di Montalcino. Vino Nobile sa prevažne vyrábalo z klonovanej odrody Sangiovese – Prugnolo Gentile. Dnes sa často mieša s odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah. Teplejšia klíma sa odráža v ovocných tónoch. Chuť je stredne plná a vyvážená jemnou kyselnikou a čerešňovou príchuťou.
3.Brunello di Montalcino
Toto je oblasť, kde sa produkujú najlepšie a najslávnejšie vína Toskánska. Vzhľadom ku svojej jedinečnej polohe medzi morom a Apeninským pohorím sa nemusíme čudovať, že tu vznikajú vína tej najvyššej kvality a jedinečnej chuti. Brunello di Montelcino sa vyrába sa z odrody Sangiovese grosso. Je charakteristické dlhým dozrievaním a odráža sa na úžasnej intenzívnej chuti a rubínovo granátovom sfarbení.
4.Vernaccia
Vernaccia di San Gimignano DOCG sa môže pýšiť titulom „jediné, historické biele víno“. Vyrába sa výhradne na území mesta San Gimignano. Vernaccia sa servírovala na stoloch pápežov, aj v rodine Medicijovcov. K odrode Vernaccia môžu byť použité aj ďalšie biele odrody, schválené pre provinciu Siena. Musí zrieť najmenej rok a potom aspoň mesiac vo fľaške. Skvele sa hodí k rybím pokrmom alebo k bielemu mäsu. Tiež k zeleninovým pokrmom, k rizotu alebo len ako aperitív.
5.Dezertné víno Vin Santo
Sladké, tradičné a sväté. V kostoloch vedia, že sa najlepšie sa hodí k eucharistii, v reštauráciách ho podávajú najmä k dezertom. Podľa jednej teórie kedysi existoval mních, ktorý týmto vínom uzdravoval chorých. Dodnes sa používa pri omšiach v kostoloch a bolo vyhlásené za sväté. Vyrába sa prevažne z odrôd Trebbiano a Malvasia. Má zlatú farbu. Vo výrobnom procese sa pozberané hrozno najskôr suší a až potom sa lisuje. Nakoniec zreje v sudoch od 2 do 6 rokov, takže možno registrovať veľké rozdiely v chuti od každého vinára.
Prehliadka viníc a pivníc s ochutnávkou vína
Ochutnávka vína s olivovým olejom a lokálnymi produktami je pohlcujúcim zážitkom od histórie vinárstva až po proces výroby vína. Návštevou viníc sa dozviete, ako sa starajú o hrozno a čo všetko je dôležité, aby ste vyrobili naozaj skvostné víno. Potom preskúmate starobylé pivnice, dozviete sa o špeciálnych technikách pri výrobe vína a presuniete sa do degustačnej miestnosti. Naservíruju vám 3-6 vzoriek vína v závislosti od typu prehliadky, ktorú ste si vybrali a ochutnáte miestne vychýrené lokálne výrobky. Na základe Vášho miesta ubytovania Vám odporučím a rezervujem lokálne vinárstvo.
Cena: od € 25,00/ osoba v závislosti od typu prehliadky
Dĺžka trvania: 1-2 hodiny v závislosti od typu prehliadky
Počet osôb: minimálne 2 osoby a maximálne 12 osôb
Pre viac informácii mi neváhajte napísať na email: info@elite-travel.sk