Online sprievodca Toskánskom 2023

ONLINE SPRIEVODCA PRE VAŠU DOVOLENKU V TOSKÁNSKU

Toskánsko je symbolickým regiónom Talianska…miesto, kde je krása vždy pánom v podobe umeleckých majstrovských diel alebo pohľadnicových krajiniek. Zahraniční turisti ho bezpodmienečne milujú a považujú ho za symbolický obraz nádhernej krajiny: do múzeí, vinárstiev, kúpeľov a dediniek zavítajú ľudia z celého sveta. Prečo nevyužiť toľko krásy, ktoré ponúka? Zoberte si auto a choďte hore-dolu úzkymi uličkami, ktoré pretínajú krajinu, zastavte sa v stredovekej dedine, ktorá akoby zastala v čase, a zakončite deň tradičnou zapitou pohárom dobrého Chianti alebo Brunello di Montalcino. . Toskánsko nie sú len umelecké galérie a charakteristické dedinky, ale je to aj more a príroda. Môžete sa vyhrievať na slniečku na divokých, ťažko dostupných plážach alebo plážach vybavených všetkými službami, bicyklami objavovať prírodu alebo ponoriť sa do teplých vôd prírodného prameňa v lese. Po prvej dovolenke si doprajte druhú, prípadne tretiu či štvrtú, pretože v Toskánsku je toľko atrakcií, že za víkend či týždeň nestihnete všetky a určite sa budete chcieť vrátiť.

KEDY SA VYBRAŤ DO TOSKÁNSKA?

Toskánsko plné atrakcií, malebných krás a podujatí je možné navštíviť po celý rok. Je však potrebné zvážiť niekoľko faktorov, aby ste si dovolenku užili naplno. Ak sa zameriavate na mestá umenia, snažte sa vyhnúť hlavnej sezóne. Florencia je jedným z najnavštevovanejších miest Talianska a počas sviatkov a prázdnin, keď sú ulice centra a jeho známe múzeá obliehané turistami, môže byť trochu chaotické. Pozor aj na horúčavy: návšteva Florencie a iných miest umenia v lete môže byť únavná. V letných mesiacoch je lepšie stráviť na usadlosti pri bazéne alebo stráviť dovolenku pri mori na toskánskom pobreží. Ak si naopak chcete urobiť výlet do dediniek, absolvovať vínnu cestu alebo sa prejsť, odporúčané ročné obdobia sú jar a jeseň.

KAM ÍSŤ V TOSKÁNSKU?

Toskánsko je známe svojím umením a očarujúcimi dedinami na kopcoch, no možnosti pre dovolenku snov sa neobmedzujú len na toto. Tu je sprievodca po najkrajších miestach Toskánska, ktorý vám pomôže naplánovať si cestu. Galéria Uffizi vo Florencii je priekopníkom toskánskeho turizmu, ďalšie majstrovské umelecké dielo Duomo a romantické výhľady z Ponte Vecchio sú skutočne neodolateľné. Ďalším symbolom cestovného ruchu v Taliansku je Pisa, ktorú všetci poznajú pre svoju slávnu šikmú vežu. Sláva Sieny je namiesto toho spojená s Palio, stáročnou tradíciou, ktorá fascinuje miestnych obyvateľov a fascinuje návštevníkov z celého sveta, a pre krásne námestie Piazza del Campo. Lucca a Arezzo sú menej navštevované, no nie bez zaujímavých historických a kultúrnych zaujímavostí. Neprehliadnuteľné dedinky San Gimignano a Volterra na kopci, obklopené zeleňou, sú kúzlom, za ktorým cestuje celý svet a vybrať si, ktoré z nich navštíviť, je skutočnou dilemou, pretože je ich veľa a všetky sú nádherné, no ďalšie, ktoré rozhodne stojí za to vidieť sú Cortona a Panzano in Chianti, milovníci vína nemôžu obísť Montepulciano, dedinu, ktorej meno je spojené s jedným z najznámejších a najoceňovanejších vín Toskánska Vino Nobile do Montepulciano, jedlo a víno treba ochutnať aj v Pienze, je to domov veľmi chutného syra pecorino. Ak uprednostňujete literatúru pred pôžitkami na stole, poklonte sa jednému z našich najvýznamnejších spisovateľov návštevou Certalda, Boccacciovho rodiska.

TOSKÁNSKE MORE

Prečo si nedopriať pár dní pri mori v Toskánsku? Môžete si vybrať medzi miestami plnými klubov a zábavy, ako sú:Forte dei Marmi, Marina di Pietrasanta a Lido di Camaiore alebo menej známe pláže, ktoré si stále zachovávajú divokú krásu, ako Piombino alebo Golfo di Baratti, prímorské letovisko Viareggio je preslávené jedným z najvýznamnejších karnevalov na svet, prímorské letoviská s dlhou turistickou tradíciou sú Marina di Grosseto a Marina di Carrara, ​​​​​​​top destináciou pre milovníkov nádherného mora sú ostrovy Toskánskeho súostrovia, medzi ktorými vyniká ostrov Elba, ostrov Giglio a ostrov Capraia.

TOSKÁNSKE KÚPELE

Kúpele v Toskánsku sú tým pravým miestom, kde zabudnete na stres každodenného života a naplno nabijete baterkami. Horúci kúpeľ v prírodných termálnych prameňoch Saturnia https://www.termedisaturnia.it/ , Bagni di San Filippo alebo Montecatini Terme https://www.termemontecatini.it/en/ je totálne regeneračným zážitkom, ktorý treba vyskúšať aspoň raz za život.

AKO SA DOSTAŤ DO TOSKÁNSKA?

Toskánsko má dve letiská, obe dobre prepojené s príslušnými centrami mesta cestami a verejnou dopravou:
Florencia-Peretola ​​​​​​​
​​​​​​​Pisa-San Giusto

Ak nie ste úplne typy na verejnú dopravu prenájom auta na letisku je alternatívnym riešením, ako vidieť viac. Preferujete pohodlie auta? Do Toskánska sa autom ľahko dostanete z viacerých smerov: strategická poloha regiónu, ktorý sa nachádza v strednom Taliansku približne na polceste medzi Milánom a Rímom, umožňuje rýchle presuny na sever aj na juh. Auto je najlepšou možnosťou ako využiť čas v Toskánsku, ubytovania na vidieku sú situované v pokojnom prostredí a spoje sú samozrejme komplikované. Autom ušetríte čas, financie a uvidiíte omnoho viac.

KDE SA UBYTOVAŤ V TOSKÁNSKU?

Toskánsko má dlhú hotelovú tradíciu: to platí tak pre mestský kontext, ako je Florencia a Pisa, ako aj pre iné kontexty, ako sú dediny, prímorské letoviská a dokonca aj vidiecke oblasti. Nájsť miesto na spanie v Toskánsku vo všeobecnosti nie je ťažké, pretože výber ubytovania je veľmi široký. Ak však máte špeciálne potreby, rozpočet alebo vkus, je dobré si rezervovať vopred, najmä ak cestujete počas hlavnej sezóny. V tomto prípade odporúčam zamerať sa na autentický tradičný vidiek a zažiť toskánsky spôsob života v celej svojej jednoduchej kráse. Takéto typy ubytovania a apartmánov nájdete v mojej ponuke tu: https://elite-travel.sk/ubytovanie/

Páčil sa ti článok ? Tak ho zdieľaj s kamarátmi.

Autor článku

Ciao amici, moje meno je Andrea Sokolíková a som majiteľkou cestovnej agentúry Elite travel, ktorá vznikla v roku 2019 a oficiálne začala prvú sezónu v roku 2022. V minulom živote som bola určite taliankou, inak si túto posadnutosť neviem vysvetliť. Som milovníčkou gastronomických zážitkov, prekrásnej prírody a zvučného talianskeho jazyka. V mojej ponuke nájdete iba dva talianské regióny Toskánsko a Ligúriu, Toskánsko som prvý krát spoznala vďaka filmu Pod toskánskym slnkom a vďaka mojim rodičom som sa zamilovala aj do Ligúrie. Vidiecke usadlosti, súkromné vily a štýlové ubytovanie pre vás vyberám osobne, spoznávam okolie a zbieram tipy od domácich. Pobyty sú tvorené na mieru nielen pre dvojice a zamilované páry, ale aj pre rodiny s deťmi, pre skupiny priateľov alebo pre vaše firemné akcie. A tak budem rada, keď sa aj vy so mnou zbláznite do života na taliansky spôsob!

Najnovšie blogy

Odporúčané ubytovanie

Podobné články

Jednoznačne najkrajšou oblasťou toskánského pobrežia je okrem známej Elby výbežok Monte Argentario. Krajina obklopená horami, morom krásnej priezračnej farby a farebnými mestečkami a dedinkami. Za mňa je to určite najčarovnejšia časť celého pobrežia, ktorá určite stojí za návštevu.
V Toskánsku si môžete vybrať Vaše ubytovanie podľa toho, čo chcete zažiť. Či už cestujete za pamiatkami, za gastronomickými zážitkami alebo za oddychom pri mori, existuje mnoho typov zaujímavých charakteristických ubytovaní pre túto oblasť. Poďme sa pozrieť, kde práve aj Vy môžete stráviť tu najkrajšiu toskánsku dovolenku.