5 doporučených okruhov v Ligúrii

1. Cinque Terre

Cinque Terre je určite jednou z najkrajších oblastí celej Ligúrie, na tomto úseku pobrežia s výhľadom na Ligúrske more sa zdá, že päť malých dedín sa celou svojou silou drží strmých svahov, na ktorých boli postavené. Táto krajina je jedinečná svojho druhu a v roku 1997 sa stala svetovým dedičstvom UNESCO. Cinque Terre je národný park pričom až 2,4 milióna ľudí ročne navštívi 5 dediniek (Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Rio Maggiore), aby si dopriali neskutočný pohľad na túto krásu, opaľovali sa, obdivovali veľkolepé útesy a ich pobrežné výhľady. Z miest v blízkosti Cinque Terre sa môžete presúvať hlavne 3 spôsobmi: vlakom, pešo a loďou. Vlak je určite najpohodlnejšia a najrýchlejšia metóda. Odparkovať odporúčam na železničnej stanici v La Spezia, prípadne v Levante. Miestne vína z kaskádovitých viníc sú určite povinnou ochutnávkou v tejto oblasti, odrody Vermentino, Bosco a Albarola dominujú tomuto krásnemu prostrediu a pre milovníkov bieleho vína sú skutočným zážitkom.

2. Levanto & Portovenere

V Levante ponúkam autentické ubytovanie, ktoré určite odporúčam rezervovať v niekoľkomesačnom predstihu. Levanto je vstupnou bránou do Cinque Terre vďaka jeho skvelej polohe. Kúzelné historické centrum, menej turistov, ako v iných častiach Talianska, malebné kostolíky a malá pláž s jemnými kamienkami a pieskom je ideálnou dovolenkou od jari až do jesene. Navštívte tu určite najstaršiu kaviareň s výbornými raňajkami Pasticceria Bianchi a v lokálnych podnikoch ochutnajte focacciu a bazalkové pesto, ktoré je typické pre túto oblasť. Portovenere je dostupný ostrov loďou z Levanta, Lerici alebo Cinque Terre. Na celý ostrov vám budú stačiť cca 3-4 hodinky, keďže nie je veľmi veľký, z vyhliadkovej terasy je prekrásny pohľad na Cinque Terre a Golfo dei Poeti- záliv básnikov a prechádzky úzkymi uličkami s obchodíkmi sa vám určite budú páčiť.

3. Camogli & Portofino

Camogli, pre ktoré sú typické farebné domčeky, ako takmer pre celú Ligúriu je kúzelnou dedinkou, môžete sa tu prejsť po promenáde a obdivovať okolitú krajinu. Portofino je luxusná zátoka, vily tu majú mnohé celebrity, prekrásne výhľady ponúka Castello Brown v ktorom je vystavených mnoho umeleckých exponátov. Ešte krajšie výhľady však ponúka vyššie položený chodník Cammino al Faro, ktorý vedie naprieč olivové háje a porasty tisov a borovíc. Nenechajte si ujsť pohľad zapadajúceho slnka ponad záliv, navštívte malú zátoku Paraggi- Spiaggia di paraggi. V zátoke pod Portofinom a na pláži Baia di San Fruttuoso je krásne opátstvo Abbazia di San Fruttuoso.

4. Santa Margherita Ligure & Sestri Levante

Vyberte sa určite do Santa Margherita Ligure. Je to kúpeľné autentické mesto a môžete sa tu aj okúpať na pláži Spiaggia Minaglia. Pobrežie Ligúrie má najviac najkrajších pláži pre rok 2021 v Taliansku s ocenením modrej vlajky. Navštívte kostol Santa Margherita di Antiochia, je to veľkolepá baroková stavba týčiaca sa ponad mesto, vďaka čomu ponúka krásny výhľad a ďalšou krásnou stavbou je Villa Durazzo. Sestri Levante – tento skalnatý výbežok na pobreží Ligúrie si zamilujete. Je tam krásna atmosféra prameniaca z pestrofarebného slnečného prostredia, krištáľovo čistého mora, ktoré obýva zopár rybárskych lodičiek. Ako z rozprávky! Niet sa čo čudovať, že toto miesto nadchlo a inšpirovalo samotného Hansa Christiana Andersena, ktorý tam prežil značnú časť svojho života, najznámejšie pláže sú: Baia delle Favole (Rozprávková zátoka) a Baia del Silenzio (Tichá zátoka). Prvá z nich je rušnejšia a v blízkosti morskej promenády. Všetky tieto miesta odporúčam navštíviť lodným alebo vlakovým spojením.

5. Lerici

Lerici je sympatické staré mestečko, rozprestiera sa medzi San Terrenzo a Venere Azzura, priamo na východnom konci Zálivu básnikov (Golfo dei Poeti). Skvelá poloha dovoľuje výhľad na očarujúce domy dediniek Fiascherino a Tellaro. Možno vás až prekvapí ako majestátne, no zároveň pohodovo pôsobí. Je plné aristokratických vilových domov, prekrásnych záhrad a skvelých pláží. Na celú krásu mesta dohliada majestátny hrad týčiaci sa na skale. Nie je teda prekvapením, že bolo inšpiráciou pre talianskych básnikov.

Páčil sa ti článok ? Tak ho zdieľaj s kamarátmi.

Autor článku

Ciao amici, moje meno je Andrea Sokolíková a som majiteľkou cestovnej agentúry Elite travel, ktorá vznikla v roku 2019 a oficiálne začala prvú sezónu v roku 2022. V minulom živote som bola určite taliankou, inak si túto posadnutosť neviem vysvetliť. Som milovníčkou gastronomických zážitkov, prekrásnej prírody a zvučného talianskeho jazyka. V mojej ponuke nájdete iba dva talianské regióny Toskánsko a Ligúriu, Toskánsko som prvý krát spoznala vďaka filmu Pod toskánskym slnkom a vďaka mojim rodičom som sa zamilovala aj do Ligúrie. Vidiecke usadlosti, súkromné vily a štýlové ubytovanie pre vás vyberám osobne, spoznávam okolie a zbieram tipy od domácich. Pobyty sú tvorené na mieru nielen pre dvojice a zamilované páry, ale aj pre rodiny s deťmi, pre skupiny priateľov alebo pre vaše firemné akcie. A tak budem rada, keď sa aj vy so mnou zbláznite do života na taliansky spôsob!

Najnovšie blogy

Odporúčané ubytovanie

Podobné články

Ligúria je domovom mnohých miest s bohatou históriou, múzeami, prístavmi a miestami na návštevu. Miesta, ktoré majú výhľad na nádherné more, ktoré je zasadené do skalnatých útesov a ukrývajú početné poklady, malé uličky, remeselné obchody, reštaurácie a nádherné námestia. Určite o dôvod viac, prečo navštíviť tento nádherný najstarší taliansky región.
Záliv básnikov Golfo dei Poeti je jednou z najpôsobivejších oblastí Ligúrie. Dediny s farebnými domčekmi s výhľadom na more, závratné útesy, skryté zátoky a voda s odtieňmi zelenej a modrej boli inšpiráciou pre mnohých slávnych umelcov a spisovateľov literatúry. A niet sa čomu čudovať, tento skrytý poklad Ligúrie by ste mali objaviť aj Vy.
Jednoznačne najkrajšou oblasťou toskánského pobrežia je okrem známej Elby výbežok Monte Argentario. Krajina obklopená horami, morom krásnej priezračnej farby a farebnými mestečkami a dedinkami. Za mňa je to určite najčarovnejšia časť celého pobrežia, ktorá určite stojí za návštevu.