Spoznajte 5 zaujímavých miest južného Toskánska

Počas dovolenky v Toskánsku si vychutnajte krásy Val d’Orcia s nádhernou krajinou a dedinkami, v ktorých akoby sa zastavil čas. Nádherné Val d’Orcia, ktoré sa nachádza v provincii Siena, predstavuje typickú toskánsku krajinu, ktorú tvoria rady cyprusov a osamotené kamenné domčeky. Pohľadnica Toskánska, ktorú môžete vidieť všade v obchodoch so suvenírmi, sa nachádza menej ako dve hodiny jazdy od hlavného mesta Florencie, v oblasti jedinečnej krásy, ktorá priťahuje čoraz väčší počet turistov z celého Talianska aj mimo neho.

Do Val d’Orcia si idete oddýchnuť, vychutnať si nádherný výhľad a dobre sa najesť. Urobte si prestávku v jednej z početných dedín, ktoré ohraničujú túto oblasť, takmer všetky sú to typické toskánske stredoveké dediny ako Pienza, Montalcino, Castiglione d’Orcia alebo San Quirico d’Orcia, zastavte sa a ochutnajte lahôdky tohto miesta, od cestovín pici po údeniny Cinta Senese, od slávneho syra pecorino di Pienza až po vína vyrábané v tejto oblasti. Ja som pre vás naplánovala itinerár 5tich miest, ktoré stihnete navštíviť za 2 dni.

MONTEPULCIANO

Do Montepulciana sa cestuje okrem iného aj piť vynikajúce víno. V skutočnosti sa tu vyrába víno Nobile di Montepulciano, slávne červené víno vážené znalcami, nadšencami, enológmi a someliérmi z celého sveta. Okrem toho nezabúdajme, že v Montepulciane a jeho okolí je veľa vecí, ktoré treba vidieť. V neposlednom rade vďaka svojej výhodnej polohe medzi dvoma najkrajšími údoliami v Toskánsku.

Montepulciano je malé, ale prekrásne historické mesto, ktoré treba vidieť. Začnime zo srdca centra Montepulciana: Piazza Grande je centrálne námestie historickej dediny, jeho štvoruholníkový pôdorys prehliadajú niektoré z najzaujímavejších a architektonicky hodnotných budov mesta, ako je Duomo, Palazzo del Comune a šľachtické paláce Contucci, Nobili-Tarugi a Capitano. Pohľad celého mesta a okolitej krajiny budete mať z veže Torre, na ktorú môžete ísť práve z tohto námestia za vstup 5€/ osoba.

Spomeniem ešte mestské múzeum Montepulciano. Vo vnútri elegantného paláca Neri Orselli bolo v roku 1957 založené občianske múzeum Montepulciano, jedno z najzaujímavejších múzeí v meste. Vnútri je päť oddelených častí, z ktorých najdôležitejšia je nepochybne umelecká galéria, v ktorej sa nachádza množstvo diel z 16. a 18. storočia od majstrov florentskej a bolonskej školy. Ďalšie miesto je Duomo di Montepulciano, oficiálne katedrála Santa Maria Assunta, sa nachádza na námestí Piazza Grande a bola postavená na prelome 17. storočia podľa projektu architekta Ippolita Scalzu v renesančnom štýle. Vonku môžete obdivovať zvonicu z pätnásteho storočia a vo vnútri sa nachádza niekoľko umeleckých diel, ktoré naozaj stoja za návštevu. Okrem toho si pozrite Chiesa di San Biagio a Fortezza medicea. Myslím, že len samotné prechádzanie historickými uličkami bude zážitok.

PIENZA

Neprehliadnuteľnou zastávkou pre labužníkov pri hľadaní potravinových a vínnych pokladov Toskánska je Pienza, mesto vo Val d’Orcia preslávené typickým syrom, konkrétne pecorino di Pienza. Nachádza sa asi dvadsať kilometrov od Montalcina, dediny známej vínom Brunello a oplatí sa stráviť nejaký čas aj návštevou kultúrnych pamiatok mesta Pienza. Jeho kultúrne dedičstvo je veľmi bohaté, zásluhu na tom má pápež Pius II., rodák z Pienzy, ktorý chcel premeniť svoje skromné ​​rodné mesto na elegantné a harmonické mesto.

So svojím historickým centrom chráneným UNESCO, ktoré ho vyhlásilo za svetové dedičstvo, Pienza láka návštevníkov z celého Talianska aj mimo neho. Pienza je veľmi rozvinutá z turistického hľadiska, čo znamená, že nie je núdza o hotely v centre či farmy v okolí, nehovoriac o obchodoch, baroch a reštauráciách prakticky všade v meste. Katedrála Pienza zasvätená Santa Marie Assunte, sa nachádza na Piazza Pio II a je jednou z hlavných pamiatok talianskej renesancie. Vnútri katedrály sú veľmi pekné obrazy, napríklad Nanebovzatie Panny Márie od Lorenza od Pietra il Vecchietta a Madona s dieťaťom so svätými od Mattea di Giovanniho.

Panoramatická prechádzka Pienzou popri katedrále s výhľadom na starobylé mestské hradby je povinno zástavkou. Je to via del Casello, inak známa ako panoramatická prechádzka Pienzou. Sledujte to všetko a zastavte sa, aby ste si urobili nádherné fotografie toskánskej krajiny na panoramatických miestach. Ďalej si pozrite Palazzo Borgia – Diecézne múzeum Palazzo Borgia alebo biskupský palác s výhľadom na Piazza Pio II, je jednou z neprehliadnuteľných vecí v Pienze, bol otvorený v roku 1998 a nachádza sa v ňom zbierka stredovekého umenia s maľbami. A tu je perla pre filmových nadšencov – Dej záverečnej scény filmu „Gladiátor“ sa natáčal južne od Pienzy, pozdĺž cesty Terrapille, ktorá začína od farského kostola Santi Vito e Modesto v Corsignane, prídete na obchádzku, chôdzou po nej niekoľko minút sa dostanete na promenádu, kde sa natáčala záverečná scéna filmu Gladiátor.

BAGNI SAN FILIPPO

Termálne kúpele nachádzajúce sa v nadmorskej výške 524 metrov nad morom na svahoch Monte Amiata. Termálne kúpele Bagni di San Filippo sú bohaté na síru a uhličitan vápenatý z bieleho vápenca. Nálezy dvoch rímskych nekropol dosvedčujú, že miesto bolo navštevované už v 1. a 2. storočí nášho letopočtu, termálne kúpele neskôr prebudovali Mediciovci natoľko, že Macchiavelli v „Mandragole“ odporučil…vykúpať sa v San Filippo. Bagni San Filippo je so svojimi 91 obyvateľmi malou dedinkou, ale napriek tomu ju navštívi počas roka veľa turistov. Dôvod? Je to známe kúpeľné mesto, kde vyvierajú sírnaté vody, ktoré vytvárajú veľmi biele vápencové nánosy, jazierka a vodopády. Medzi nimi je určite najznámejšia Biela veľryba, obrovská masa bieleho vápenca, ktorá svojou majestátnosťou pripomína profil veľryby. Vstup je zdarma, pripravte si iba poplatok za parkovné a odporúčam navštíviť ich mimo sezóny alebo v skorých ranných hodinách počas sezóny.

MONTALCINO

Malé mestečko v provincii Siena známe vínom Brunello di Montalcino je skutočne neprehliadnuteľnou destináciou počas prehliadky Toskánska. Nachádzame sa na vrchole kopca s nádhernými pamiatkami, ktoré majú výhľad na zvlnené toskánske kopce. Je zvláštne, že napriek svojim 5000 obyvateľom je Montalcino najväčšou obcou v provincii Siena. Prezentuje sa ako oblasť s množstvom ubytovania, či už v meste alebo v okolí a má výhodnú polohu na návštevu okolitých zaujímavých miest. V centre na vás čaká množstvo typických reštaurácií, ktoré ponúkajú autentickosť toskánskej kulinárskej tradície.

Duomo di Montalcino- Katedrála Montalcino, ktorá sa oficiálne nazýva konkatedrála Santissimo Salvatore, pochádza z roku 1800 a je postavená v neoklasicistickom štýle podľa projektu architekta Agostina Fantasticiho. Katedrála Montalcino sa nachádza v historickom centre na námestí a má aj zvonicu, ktorá sa datuje do obdobia pred súčasným kostolom. Varhanový organ katedrály v Montalcine pochádza z roku 1858, pričom medzi dielami zachovanými vo vnútri vyniká Nepoškvrnené počatie s Ježišom a Bohom Otcom od Francesca Vanniho z roku 1588. Fortezza di Montalcino- Pevnosť Montalcino je symbolom tohto mesta postavená v roku 1361 na najvyššom bode mesta na ochranu pred možnými útočníkmi. Má päťuholníkovú štruktúru a staroveká bazilika sa stala kaplnkou mýtnice Romitorio, ktorá existovala už v rímskych dobách. Je tu tiež možnosť prejsť sa po hradbách pevnosti a obdivovať nádherné výhľady na okolitú krajinu. Palazzo dei Priori sa nachádza v srdci centrálneho námestia Piazza del Popolo a pochádza z konca 13. storočia. Na jeho fasádach môžete dodnes obdivovať erby starostov, ktorí v priebehu storočí spravovali Montalcino, pričom hneď za ním stojí stredoveká veža.

Jednou z nevyhnutností počas pobytu v Montalcine je ochutnávka vína. V mestečku sa nachádzajú vinotéky, obchodíky s vínom, takže sa môžete nechať vtiahnúť do najslávnejších červených vín Toskánska alebo si môžete vopred rezervovať degustáciu v okolitých vinárstvách. Prejdete si pivnice a dozviete sa viac o histórii daného vinárstva a o procese výroby vína.

BAGNI VIGNONI

Malebná dedinka Bagno Vignoni na sienskom vidieku s obrovským termálnym kúpeľom v strede hlavného námestia dosiahla v posledných rokoch skutočne nepredstaviteľnú slávu. Nachádza sa v srdci Val d’Orcia, v provincii Siena medzi zvlnenými kopcami a typickou toskánskou krajinou, dedinka je obývaná len 30 ľuďmi, ktorá si však pre svoju jedinečnosť určite zaslúži návštevu, roztomilé uličky, kaviarničky a reštaurácie vás ohúria svojou autentickou atmosférou. Termálny prameň tohto miesta využívali dokonca už starí Rimania po stáročia a priniesli ho na hlavné námestie, no dnes je už bohužiaľ zakázané sa v ňom kúpať. Okúpať sa však môžete v krásnom prírodnom parku Parco dei Mulini, vstup je zdarma a termálna voda je zložená z uhličitanu vápenatého a železitého, chloridu sodného, ​​síranu vápenatého, horčíka a sodíka, má teplotu 38°C a je vhodná na liečbu rôznych ochorení.

Páčil sa ti článok ? Tak ho zdieľaj s kamarátmi.

Autor článku

Ciao amici, moje meno je Andrea Sokolíková a som majiteľkou cestovnej agentúry Elite travel, ktorá vznikla v roku 2019 a oficiálne začala prvú sezónu v roku 2022. V minulom živote som bola určite taliankou, inak si túto posadnutosť neviem vysvetliť. Som milovníčkou gastronomických zážitkov, prekrásnej prírody a zvučného talianskeho jazyka. V mojej ponuke nájdete iba dva talianské regióny Toskánsko a Ligúriu, Toskánsko som prvý krát spoznala vďaka filmu Pod toskánskym slnkom a vďaka mojim rodičom som sa zamilovala aj do Ligúrie. Vidiecke usadlosti, súkromné vily a štýlové ubytovanie pre vás vyberám osobne, spoznávam okolie a zbieram tipy od domácich. Pobyty sú tvorené na mieru nielen pre dvojice a zamilované páry, ale aj pre rodiny s deťmi, pre skupiny priateľov alebo pre vaše firemné akcie. A tak budem rada, keď sa aj vy so mnou zbláznite do života na taliansky spôsob!

Najnovšie blogy

Odporúčané ubytovanie

Podobné články