Prečo navštíviť Toskánsko na Veľkú Noc

Veľká noc je pre mnohých jedným z obľúbených sviatkov, pretože je vstupnou bránou do teplejšieho počasia. Veľká noc v Toskánsku je plná tradícií, historických festivalov a trhov, ktoré oslavujú veľkonočné sviatky tohto regiónu. Tento rok Veľká noc prichádza v nedeľu 31. marca a Veľkonočný pondelok bude 01. apríla. Poďme sa teda pozrieť na konkrétne udalosti tohto sviatku.

1. FLORENCIA

Veľkonočné sviatky sú ideálnym obdobím na vychutnanie si miest umenia a medzi nimi určite nemôže chýbať Florencia, kde môžete krásne prechádzky pod holým nebom striedať s návštevami múzeí a prebiehajúcimi výstavami, pričom netreba zabúdať ani na tradičnú akciu Výbuch voza. Zelený štvrtok je tradičnou udalosťou vo Florencii, meste, kde sú veľkonočné oslavy veľmi dôležitým momentom v roku. Je to nielen príležitosť užiť si pár dní oddychu s rodinou a priateľmi, ale aj zažiť tú najautentickejšiu stránku Toskánska. Ulice, kostoly a námestia mesta ponúkajú turistom, ktorí ich v tomto ročnom období navštívia, nejedno prekvapenie. Na Veľkonočnú nedeľu je tu tradičná akcia Lo Scoppio del Carro. Tradícia, ktorá sa zrodila pred viac ako 300 rokmi s 9 metrovým vysokým vozíkom, ktorý je ťahaný volmi na Piazza Duomo. Okolo 11:00hod. počas omše florentský arcibiskup zapáli a odštartuje od oltára „Kolombínu“ alebo raketu v tvare holubice (symbol Ducha Svätého), vznikne tzv. malý ohňostroj a Ohnivý voz necháva bez slov turistov, ale aj samotných Florenťanov, ktorí čakajú, kedy sa Colombina vráti k hlavnému oltáru. Podľa tradície v skutočnosti, ak sa Kolumbína vráti k oltáru, rok bude pozitívny.

Tí, ktorí si Florenciu radšej užívajú mimo múzeí, výstav, mimo centra, sa môžu rozhodnúť pre krásne prechádzky zaliate jarným slnkom, napríklad smerom do jednej z nádherných mestských záhrad a monumentálnych parkov. Okrem klasických záhrad Giardino di Boboli a Giardino di Villa Bardini (obe sú otvorené počas veľkonočného víkendu, pričom Boboli je otvorené s mimoriadnym otvorením v pondelok) môžete obdivovať panoramatický výhľad z Ružovej záhrady Giardino delle Rose, hneď pod námestím Piazzale Michelangelo, z ktorého máte prenádherný panoramatický výhľad na celú Florenciu.

Ak sa vo Florencii chystáte pozrieť si jej umelecké krásy a preferujete navštíviť galérie a múzea, ste na správnej adrese. Vo všeobecnosti na Veľkú noc a Veľkonočný pondelok zostávajú otvorené aspoň hlavné florentské múzeá. Niektoré florentské múzeá a umelecké miesta sa zatvárajú v pondelok, ale niektoré sa otvárajú mimoriadne, aby umožnili turistom navštíviť mesto. Takže si nezabudnite pozrieť otváracie hodiny vopred a kúpiť lístky online.

 

2. TOSKÁNSKY VIDIEK

Oblasť Chianti

Veľkonočný pondelok môže byť venovaný aj peknému výletu mimo mesta s priateľmi alebo rodinou, ako sa hovorí „Vianoce s rodinou, Veľká noc s kým chceš“. Môžete sa vybrať smerom na vidiek (napríklad do oblasti Chianti a spoznať miestny život prostredníctvom ochutnávky vína a miestnych produktov ), k moru (napríklad v blízkosti Versilie alebo na etruské pobrežie) alebo do dedín a miest toskánskeho umenia. Za návštevu stoja určite Siena, Lucca alebo Arezzo, ktoré sú asi hodinu cesty z Florencie.

 

3. MALÉ POKLADY REGIÓNU

Toskánske dedinky

V Grassine, malom mestečku len 15 minút od Florencie sa na Zelený štvrtok organizuje neuveriteľná rekonštrukcia Umučenia Krista, v ktorej sa zhromažďuje vyše päťsto ľudí a sprievod prechádza centrom mestečka, zatiaľ čo neďaleké výjavy Krista sú znovu stvárnené rozprávaním a hudbou. Predstavenie sa začína o 21:00hod. a lístky stoja približne 20 eur. Pre viac informácií si môžete pozrieť ich webovú stránku. Vonkajšie trhy sa v Toskánsku zvyčajne organizujú pod holým nebom, kde nájdete takmer všetko, od tradičných jedál až po miestne remeselné výrobky. Napríklad v Siene je veľký trh, ktorý začína o 9:00hod. ráno na Veľkonočnú nedeľu a trvá celý deň, nájdete tu všetko od jedla, keramiky až po kožené predmety a knihy. V dedinke Greve in Chianti, na Piazza Matteotti, je ďalší trh so starožitnosťami a vo Fiesole, v kopcoch tesne nad Florenciou, na hlavnom námestí – Piazza Mino – sa každý rok organizuje malý a očarujúci miestny trh.

 

4. TYPICKÉ VEĽKONOČNÉ JEDLO

Spoznať krajinu či mesto znamená aj prísť do kontaktu s kulinárskou tradíciou, nemyslíte? Okrem jedál a chutí, ktoré nájdete po celý rok vo Florencii, predovšetkým slávneho florentského steaku, tak každá oblasť Toskánska má svoje gastronomické veľkonočné tradície a je ich naozaj veľa. Ako predjedlo môžete napríklad vyskúšať mix toskánskych údenín a syrov ako Pecorino Toscano, Prosciutto Toscano alebo Finocchiona, je to vždy dobrý nápad na jednoduché a dobré predjedlo. Na veľkonočný obed však na stole nemôžu chýbať ani crostini di fegatini tzv. pečeňové chlebíky. Na prípravu prvého chodu je veľa chutných toskánskych alternatív, odporúčam vynikajúce cestoviny Pici Senesi, ochutené cesnakom a rajčinovou omáčkou alebo bielym ragú Cinta Senese.
Ako druhý chod nesmie na veľkonočnom stole chýbať jahňacina s prílohou florentského hrášku, typické jarné jedlo, ktoré by sa malo pripravovať pokiaľ možno z čerstvého hrášku a nie z mrazeného. Dokonalým zakončením veľkonočného obeda je dezert Pan di Ramerino, typický dezert pôstneho obdobia, ktorý sa kedysi tradične pripravoval vo Florencii na Zelený štvrtok. Ramerino znamená rozmarín, jedna z hlavných ingrediencií týchto mäkkých buchiet, stredovekého pôvodu.

Páčil sa ti článok ? Tak ho zdieľaj s kamarátmi.

Autor článku

Ciao amici, moje meno je Andrea Sokolíková a som majiteľkou cestovnej agentúry Elite travel, ktorá vznikla v roku 2019 a oficiálne začala prvú sezónu v roku 2022. V minulom živote som bola určite taliankou, inak si túto posadnutosť neviem vysvetliť. Som milovníčkou gastronomických zážitkov, prekrásnej prírody a zvučného talianskeho jazyka. V mojej ponuke nájdete iba dva talianské regióny Toskánsko a Ligúriu, Toskánsko som prvý krát spoznala vďaka filmu Pod toskánskym slnkom a vďaka mojim rodičom som sa zamilovala aj do Ligúrie. Vidiecke usadlosti, súkromné vily a štýlové ubytovanie pre vás vyberám osobne, spoznávam okolie a zbieram tipy od domácich. Pobyty sú tvorené na mieru nielen pre dvojice a zamilované páry, ale aj pre rodiny s deťmi, pre skupiny priateľov alebo pre vaše firemné akcie. A tak budem rada, keď sa aj vy so mnou zbláznite do života na taliansky spôsob!

Najnovšie blogy

Odporúčané ubytovanie

Podobné články